hero-circle
Zelf stappen zetten als je 18 wordt

Wordt jij binnenkort 18? Dan zijn er een aantal belangrijke zaken die je zelf moet gaan regelen; je ouders kunnen dat niet meer voor je doen.

Welke stappen je moet zetten...

1. DigiD aanvragen

Je hebt je DigiD nodig om in te loggen om website van de overheid. Van de belastingdienst tot je zorgverzekering.

2. Zorgverzekering en zorgtoeslag

Vanaf 18 jaar ben je verantwoordelijk voor je eigen zorgverzekering. Je kan dit al voor je 18e verjaardag regelen en tot een maand nadat je 18 bent geworden. Denk bij je zorgverzekering ook na over aanvullende verzekeringen als bijvoorbeeld een tandartsverzekering of fysiotherapie. Je kunt zorgverzekeringen met elkaar vergelijken op de website Independer.
Als je een zorgverzekering afsluit heb je ook kans dat je in aanmerking komt voor Zorgtoeslag
Bij het aanvragen van je zorgtoeslag is het belangrijk om wijzigen in je inkomen altijd door te geven, dit voorkomt voor een gedeelte dat je toeslag moet terug betalen als je meer gaat verdienen.

3: Bankrekening

Als je deze nog niet hebt is het voor het eigen beheren van je geldzaken belangrijk om je eigen bankrekening te hebben.

4: DUO

Ga je school of volg je een studie, dan kan het zijn dat je studiefinanciering, een ov reisproduct of tegemoetkoming van de duo kan ontvangen. Kijk wat er voor jou situatie van toepassing is op de website van duo.

5: Inschrijven voor een woning bij de SVNK

Om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning in de regio moet je je inschrijven bij SVNK.  De kosten zijn eenmalig 25 euro. Omdat de wachttijd voor een sociale huurwoning jaren kan duren is het slim om je zo snel mogelijk na je 18e verjaardag in te schrijven.