Hebben jij en jouw (ex-)partner een samenlevingscontract? Bekijk dan welke afspraken er zijn opgenomen in het samenlevingscontract. Vaak is er geen sprake van gezamenlijk vermogen of schulden, het delen van pensioenen. In dat geval moet je daar ook afspraken over maken bij het uit elkaar gaan met een samenlevingscontract. Je hoeft hiervoor niet naar de notaris. In het contract staat ook welke afspraken jullie hebben gemaakt om de samenlevingscontract te ontbinden. Je hoeft hier niet voor naar de rechtbank.
Vaak staan in een samenlevingscontract ook afspraken over het huis. Zowel bij een huurhuis als koopwoning moeten jullie beslissen wie er blijft wonen of dat jullie beiden verhuizen. Hoe het precies zit bij uit elkaar gaan met een hypotheek? In het samenlevingscontract staat wat jullie hebben afgesproken over de verdeling hiervan. Bij het uit elkaar gaan met een samenlevingscontract en koophuis moet je naar de notaris om de overdracht te regelen. Je hoeft niet naar de rechter. Het vinden van eigen en of nieuwe woonruimte is lastig in de huidige woniing markt. Informatie hierover vind je hier (link wonen)
Jullie verplichting om goed voor je kinderen te zorgen staat boven iedere afspraak die je hebt gemaakt in het samenlevingscontract. Bij het ontbinden daarvan zal je afspraken moeten maken over hoe je voor de kinderen gaat zorgen. Een ouderschapsplan opstellen is dan ook verplicht voor ouders die samen het gezag hebben. Hierin staan afspraken over de zorgverdeling, de overdracht van informatie en de verdeling van de kosten van het kind of de kinderen. Zie ook Uit elkaar- Kinderen (link)
Een samenlevingsovereenkomst wijkt over partneralimentatie af van het huwelijk of geregistreerd partnerschap. Er is bij samenwoners met een overeenkomst geen zorgverplichting, oftewel de plicht tot partneralimentatie te voldoen aan de persoon met het minste inkomen. Als je dit wel overeen bent gekomen dan is dit vastgelegd in het samenlevingscontract.
Bij een samenlevingscontract ontbinden behoudt ieder zijn eigen pensioen. Wel sta je als partners geregistreerd bij de pensioenmaatschappij zodat er bij een mogelijk overlijden een nabestaandenpensioen wordt uitgekeerd. Het recht op het nabestaandenpensioen dat is opgebouwd voor en tijdens de duur van het samenlevingscontract blijft in principe wel gereserveerd voor elkaar. Als jullie zijn afgeweken van de standaard regeling staat dit uitdrukkelijk beschreven. Kijk dit goed na in jullie samenlevingsovereenkomst.