hero-circle
Ilse Kortekaas - Jongerenwerker

Ik krijg de kans mijn opleiding te combineren met een baan als jongerenwerker

Na haar mbo-opleiding voor juridisch administratief dienstverlener kwam Ilse Kortekaas erachter dat dit toch níet bij haar paste. Ze verdiepte zich in de opleiding Social Work en besloot om het (nu nog) niet te doen. Vervolgens werkte Ilse in de horeca en als recruiter, maar bleef het sociale werk kriebelen. Nu volgt zij de deeltijdstudie Social Work aan Hogeschool Inholland en kreeg zij bij MET Dijk en Waard de kans haar opleiding te combineren met een baan als jongerenwerker. Nieuwsgierig hoe Ilse dit heeft aangepakt? Ze vertelt jou dit graag.


Meer betekenen voor jongeren

"Tijdens mijn opleiding werkte ik op een beschermd wonen locatie voor jongeren en draaide daar slaapdiensten. Ik wilde meer betekenen in de begeleiding van deze bewoners alleen was dat niet mogelijk. Een medestudent adviseerde mij eens te kijken op de website van WelschapSocius daar werkte zij namelijk ook. Zo kwam ik de vacature van sociaal werker met specialisatie jongerenwerk bij MET Dijk en Waard tegen en solliciteerde ik."


Werken én leren

"Eerlijk gezegd schatte ik mijn kansen niet hoog in. Door het (nog) ontbreken van een hbo-diploma wezen organisaties mij af. Stageplekken genoeg, alleen kom ik met een stagevergoeding niet rond. Bij een deeltijdstudie heb je namelijk geen recht op studiefinanciering. Jeroen Gunneman, manager MET Dijk en Waard, nodigde mij uit voor een gesprek. Een kleine week later kreeg ik een aanbod gekoppeld aan een korte interne opleiding."


Een kort intern opleidingstraject

"Samen met nog twee andere nieuwe collega’s werd ik klaargestoomd om aan de slag te gaan. Het traject bestond uit een tweewekelijkse training van een collega jongerenwerker. De inhoud van de training was elke keer anders. We gingen in op onderwerpen als gesprekstechnieken, ambulant jongerenwerk, omgaan met weerstand, netwerken, de sociale kaart, jongerencoaching, de meldcode en verwijsindex. Zo leerde wij de inhoud van het werk en de organisatie kennen."


Direct meegenomen in het jongerenwerk

"Daarnaast liep ik met de jongerenwerkers mee. Tussendoor vond er intervisie plaats. Deze heb ik als heel waardevol ervaren. Ik leerde mijn collega’s beter kennen en ontdekte dat elke jongerenwerker zijn/haar eigen kwaliteiten heeft waardoor iedereen het werk op een eigen manier doet. Ook had ik elke maand een afspraak met Jeroen. We bespraken mijn voortgang, wat ik wilde doen en waar ik nog ondersteuning bij nodig had. Zo bleef ik mezelf ontwikkelen."


Zelfstandig aan het werk

"Wij werken met zo’n twaalf collega’s, verdeeld onder drie gebiedsteams. Heel belangrijk is het ambulant jongerenwerk. Met andere woorden de straat op gaan. Dit gebeurt vaak in tweetallen. Binnenkort start ik samen met drie andere jongerenwerkers een proeftraject. Wij zijn dan ook op een aantal basisscholen te vinden. Verder organiseren we vaak verschillende activiteiten: van cultureel tot sportactiviteiten. Na schooltijd zie je ons bij de diverse jongerencentra en kijken we of wij iets kunnen betekenen of doen samen een spel."


Alles binnen handbereik

"We lopen in het groen en worden hierdoor herkend in de wijk. Dat maakt mijn werk zo leuk. Ook het samendoen met collega’s spreekt mij erg aan. Ik werk in een multidisciplinair team dat bestaat uit sociaal werkers met verschillende specialismen: maatschappelijk werk, cliëntondersteuning, sociaal juridische dienstverlening, samenlevingsopbouw & jongerenwerk. Alles binnen handbereik. Welke vraag ik ook krijg, ik kan altijd bij iemand terecht."


Een band opbouwen

"Het werk is gericht op preventie en signaleren. Hierdoor zie je niet direct resultaat. Dat vond ik in het begin best lastig. Om jongeren te kunnen helpen moet je eerst een band met ze opbouwen. Dit vraagt tijd waardoor ik me af en toe afvroeg of het zin heeft wat ik doe. Door het te bespreken met collega’s en concrete voorbeelden te benoemen, kom je erachter dat het effect heeft. Zo zien we steeds meer jongeren afkomen op onze activiteiten. Ook zoeken ze ons vaker op wanneer zij ondersteuning nodig hebben op het vlak van coaching, organisatie van een activiteit of bij andere vragen. Kortom, jongerenwerk is echt nodig en wordt steeds meer gewaardeerd."


Vertrouwen

"We werken samen met de politie, handhaving, scholen en buurtsportcoaches. Zo weten wij waarop we in kunnen spelen. Soms gebeuren er best heftige dingen. Juist op dat soort momenten is het belangrijk dat de jongeren weten dat zij ons kunnen vertrouwen. Alles gaat altijd in samenspraak met de jongeren. Tenzij er echt gevaar dreigt, dan gaat veiligheid voor alles."

Ben jij benieuwd naar jouw mogelijkheden bij MET Dijk en Waard? Laat het ons weten en neem contact op met Jeroen Gunneman. Je bereikt hem van maandag t/m donderdag op 06 287 91 663. Een e-mail sturen naar jeroen.gunneman@metdijkenwaard.nl mag natuurlijk ook.

 

Ga naar de homepagina